Όψεις

Πρόκειται για λεπτές επικαλύψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης που τοποθετούνται σαν «φλούδες» στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών. Με τις όψεις ρητίνης μπορούμε να πετύχουμε ένα υγιές λευκό χαμόγελο, να διορθώσουμε τυχόν μικροπροβλήματα που αφορούν το μήκος και το σχήμα κάποιων δοντιών ή ακόμα να προσφέρουμε αφύσικο super bright χαμόγελο, το λεγόμενο holywood  χαμόγελο στους ασθενείς που το επιθυμούν. Η διαδικασία απαιτεί ελάχιστο η καθόλου τρόχισμα των προστομιακών επιφανειών των δοντιών. Συνήθως τοποθετούνται στα 6 πρόσθια δόντια της κάτω ή της άνω γνάθου.

Οι όψεις διακρίνονται σε όψεις ρητίνης και όψεις πορσελάνης, ανάλογα με το υλικό που εκλογής.

Α) ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

 Η κατασκευή όψεων σύνθετης ρητίνης είναι μια συντηρητική λύση, απαιτεί λιγοστό χρόνο, γίνεται άμεσα ενδοστοματικά και ολοκληρώνεται συνήθως σε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που συμπεριλαμβάνονται στη θεραπεία.

Διαδικασία: αρχικά, τα δόντια παρασκευάζονται τροχίζοντας ελάχιστα το μπροστινό τμήμα τους (0.3-0.8mm). Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποκλίσεις ή υπερκαλύψεις απαιτείται περαιτέρω τρόχισμα οδοντικής ουσίας. Μετά την παρασκευή των δοντιών τοποθετείται ρητίνη σε στρώματα καλύπτοντας όλο το μπροστινό μέρος, Τέλος, γυαλίζονται και γίνονται οι διορθώσεις ώστε να επιτύχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Χρόνος ζωής όψεων ρητίνης και συντήρηση:

Με την πάροδο του χρόνου οι όψεις ρητίνης χάνουν το αρχικό τους χρώμα και στιλπνότητα με ρυθμό που ποικίλει ανάλογα με τη στοματική υγιεινή που ασκεί ο ασθενής αλλά και από το πόσο χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του τροφές με έντονες χρωστικές ή μεγάλη οξύτητα (καφές, πορτοκαλάδα, τσιγάρο, παντζάρια, πελτές ντομάτας, αναψυκτικά).

Κάθε 6-12 μήνες λοιπόν χρειάζονται συντήρηση κατά την οποία γυαλίζονται και γίνονται μικρές διορθώσεις. Το κόστος της συντήρησης είναι όσο ένας απλός  καθαρισμός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των όψεων πορσελάνης είναι ότι το υλικό που χρησιμοποιείται είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα του νέου δοντιού αφαιρώντας ή προσθέτοντας ρητίνη. Ωστόσο, παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό θραύσης σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Οι όψεις πορσελάνης θεωρούνται πρακτικά άφθαρτες στο χρόνο, αναλλοίωτες και με χρωματική σταθερότητα και στιλπνότητα όπως τη στιγμή που τοποθετήθηκαν.

Διαδικασία

Στο πρώτο ραντεβού, παίρνονται τα αποτυπώματα για το διαγνωστικό κέρωμα εάν χρειάζεται. Στο επόμενο ραντεβού, παρασκευάζονται τα δόντια, αποτυπώνονται και στέλνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου χρειάζονται 5-7 μέρες για την κατασκευή τους. Στο διάστημα αυτό τοποθετούνται προσωρινές ακρυλικές όψεις.

Οι όψεις  πορσελάνης θεωρούνται πρακτικά άφθαρτες στο χρόνο, αναλλοίωτες και με χρωματική σταθερότητα και στιλπνότητα όπως τη στιγμή που τοποθετήθηκαν. Η διάρκεια ζωής των όψεων πορσελάνης ξεπερνά τα 15 έτη. Το κόστος τους είναι σημαντικά μεγαλύτερο συγκριτικά με τις όψεις ρητίνης.